Overslaan en naar de inhoud gaan
Joan Jonas, My New Theatre VI Outdoor, 2006-2024 © The Artist & Amanda Wilkinson Gallery - Photo: Tom Cornille

My New Theatre VI Outdoor, 2006/2024

Sculptuur en video, nieuw werk

Joan Jonas verwelkomt je vanuit haar atelier. Ze wuift je na je bezoek ook weer uit. Toch is de kunstenaar zelf afwezig, je ziet enkel haar spiegelbeeld. Het werk herneemt een videowerk uit 1976 waarin ze zichzelf elke ochtend en avond begroette in een camera. Voor deze versie richt Jonas zich tot haar reflectie. Via de spiegel is ze aanwezig. Spiegels die mensen verbinden, komen terug in bijna al haar werken in de tentoonstelling.  

 

  • Doorlopend te zien, duur: 16 min. 
  • Niet aanraken a.u.b. 

Meer over dit werk

Joan Jonas is al 50 jaar lang pionier in experiment en nog altijd onovertroffen. Ze verweeft in haar performances sculptuur en installaties, camera’s en beeldschermen. Beelden, tekeningen, dieren en taal komen samen met performers, kunstenaar en publiek. Alles en iedereen staat in verbinding met elkaar. In deze tentoonstelling ontdek je verschillende werken van Jonas. 

My New Theatre VI Outdoor (2006/2024) speelt met de aan- en afwezigheid van de kunstenaar. Ze verwelkomt je vanuit haar atelier en wuift je na je bezoek ook weer uit. Het werk herneemt een vroeg videowerk. In 1976 filmde Joan Jonas zichzelf drie weken lang. Elke ochtend begroette ze de camera met ‘goedemorgen’, ’s avonds wenste ze zichzelf een ‘goede avond’. 

Voor deze versie plaatste Jonas een bolle spiegel tussen zichzelf en de camera. Ze richt zich tot haar reflectie en praat met haar spiegelbeeld. Voor elke opname verandert ze de positie van de camera, die zo telkens een andere hoek van de kamer filmt. Dat vreemde perspectief vind je hier terug in de ‘theaterbox’, die volgens de kunstenaar fungeert als een verlengstuk van haar atelier.

Te zien in de tentoonstelling als nummer 1 op de wandelroute.

Parkplan met wandelroute

Parkplan met wandelroute