Overslaan en naar de inhoud gaan
© Joan Jonas

Mirror Piece I & II, 1969/2018

Performance, bruikleen

Een vijftiental vrouwen houdt hoge, smalle spiegels vast. Ze bewegen zich in trage patronen, mooi op een rij. Voortdurend draaien ze zich naar de toeschouwers toe, die zichzelf in de ene na de andere spiegel terug zien kijken. De performers houden het publiek letterlijk en figuurlijk een spiegel voor. Ze creëren een afstand én tegelijk ook een verbinding. Als toeschouwers kunnen we niet anders dan nadenken over onze plek in het geheel.  

  • 03.08.2024 - 16:00 / 16:30
  • 03.08.2024 - 19:00 / 19:30
  • 04.08.2024 - 14:00 / 14:30
  • 04.08.2024 - 17:00 / 17:30

In gesprek over het werk

Praktische info

Voor deze performance zijn er tribuneplaatsen. Kom op tijd, het kan druk worden. De beste manier om het werk te zien is frontaal tegenover de performers. Als het regent, gaan de performances door op een andere plek. Raadpleeg de informatie ter plaatse of in het bezoekerspaviljoen.

Meer over dit werk

De werken van Joan Jonas zij n in deze tentoonstelling verbonden door de spiegel als terugkerend element. Spiegels reflecteren hoe mensen en dingen zich voordoen in een specifieke context. Wat geven we aandacht, en wie kijkt naar wie? 

In Mirror Piece I & II houden zo’n vijftien vrouwen hoge, smalle spiegels vast. Ze bewegen zich in trage patronen, mooi op een rij . Heel voorzichtig, zodat ze de spiegels zeker niet breken. Voortdurend draaien ze zich naar de toeschouwers toe, die zichzelf in de ene na de andere spiegel terug zien kijken. 

De performers houden het publiek letterlijk en figuurlijk een spiegel voor. Zo creëren ze een afstand tot de toeschouwer, en tegelijk een verbinding. Als toeschouwers kunnen we niet anders dan nadenken over onze plek in het geheel.

Te zien in de tentoonstelling als nummer 33 op de wandelroute.

Parkplan met wandelroute

Parkplan met wandelroute