Overslaan en naar de inhoud gaan
Joan Jonas, Mirror Room III Outdoor, 1968/2024 © The Artist & Amanda Wilkinson Gallery - Photo: Léonard Pongo

Mirror Room III Outdoor, 1968/2024

Sculptuur, nieuw werk

In deze spiegelende ruimte komen voorwerpen uit eerder opgevoerde performances van Joan Jonas samen, voor het eerst in openlucht. De objecten verwijzen naar memorabele momenten uit Jonas’ artistieke praktijk. Ze vormen sporen van de performers, stand-ins, een archief. De losse voorwerpen staan op zichzelf én vormen samen een installatie, waar ook jij als toeschouwer via de reflectie in de spiegels even deel van uitmaakt.  

 

  • Doorlopend te zien 
  • Niet aanraken a.u.b. 

Meer over dit werk

Spiegels verbinden de werken van Joan Jonas in deze tentoonstelling. Ze reflecteren en vervormen en maken de aanwezige relaties zichtbaar: omgeving en toeschouwers worden deel van het beeld. Zo maakt het kunstwerk deel uit van een groter geheel. 

Dit zie je in Mirror Room III Outdoor, 1968/2024. In deze spiegelende ruimte komen voorwerpen uit opgevoerde performances samen, voor het eerst in openlucht. De objecten verwijzen naar memorabele momenten uit Jonas’ artistieke praktijk. Ze vormen sporen van de performers, stand-ins. Als schatkamer of archief. 

Zoals in veel van Jonas’ werken komen natuurlijke en artificiële elementen samen. Naakte lichamen gaan in verbinding met stenen, metaal en glas, en de reflectie van het parklandschap. De losse voorwerpen staan op zichzelf én ze vormen ook samen een installatie. Die constellatie verandert voortdurend, net als de spiegelreflecties wanneer je er als bezoeker voor beweegt. 

De manier waarop wij mensen de natuur in beeld brengen, is een terugkerend element in Jonas’ werk. We staan volgens haar als mensen midden in de natuur, en lijken tegelijk de verbinding kwijt te zijn.

Te zien in de tentoonstelling als nummer 4 op de wandelroute.

Parkplan met wandelroute

Parkplan met wandelroute