Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto © John William / Ania Rosinska Luczak / GRAYSC

Artist Talk: Paul Kindersley / Ula Sickle / Sarah & Charles

Artist Talk

Wat betekenen performance, verhalen en collectieve betrokkenheid binnen de context van een museumcollectie? Wat blijft achter wanneer een performance voorbij is? Waar is dan precies het kunstwerk? Dat verkennen Paul Kindersley, Ula Sickle, en Sarah & Charles in deze vierde Artist Talk. In hun kunstwerken verkennen ze, elk op hun manier, de veranderende rol van sculptuur en performance om collectieve ervaringen op te doen binnen de museale context. Moderator: Sara Weyns. 

 

In het Braempaviljoen. 
Gratis, inschrijven is niet nodig.

  • 31.08.2024 - 11:00 / 12:30

Performancekunst in de museumcollectie

Wat betekenen performance, verhalen en collectieve betrokkenheid binnen de context van een museumcollectie? Wat blijft achter wanneer een performance voorbij is? Waar is dan precies het kunstwerk? 

Dat verkennen Paul Kindersley, Ula Sickle, en Sarah & Charles in deze vierde Artist Talk van COME CLOSER. In hun kunstwerken onderzoeken ze, elk op hun manier, de veranderende rol van sculptuur en performance om collectieve ervaringen op te doen binnen de museale context.  

Een terugkerend motief is de verkenning van personages en verhalen binnen de collectie van het museum. In ‘The Dreamer of the Forest’ belichaamt Paul Kindersley verschillende kunstwerken uit de museumcollectie. Ula Sickle laat performers in ‘Relay’ een zwarte vlag zwaaien. Sarah & Charles nodigen je in ‘Puppetry & Puppets’ uit om zelf op de scène te staan. Daarmee duiken deze kunstenaars in het performatieve potentieel van de objecten binnen de collectie. Door deze kunstwerken te herinterpreteren tijdens performances nodigen ze het publiek uit om actief deel te nemen aan de verhalen van het museum en het park.  

Ze ondervragen daarbij ook de relatie tussen individuele en collectieve actie. Kindersley vertelt hetzelfde verhaal in wisselende samenwerkingsverbanden. Sickle verkent de collectieve verantwoordelijkheid bij het zwaaien van vlaggen. Bij Sarah & Charles kiest het publiek zelf de verhalen die ze wil vertellen.  

De kunstwerken tonen de kracht van collectieve betrokkenheid bij het vormgeven van sociale verhalen. Het publiek is geen passief toeschouwer maar wordt actief deelnemer. Grenzen vervagen tussen maker en toeschouwer. Ze dagen ook de klassieke manieren van museale presentatie en beleving uit. De kunstwerken zijn niet statisch en onveranderlijk: performers en publiek zijn van wezenlijk belang om ze mee betekenis te geven. 

Moderator: Sara Weyns.