Overslaan en naar de inhoud gaan
Ula Sickle — Photo © Ania Rosinska Luczak

Ula Sickle

Choreograaf-performer Ula Sickle (1978, Canada/Polen) woont en werkt in Brussel. Voor haar performances zoekt ze artiesten uit heel verschillende contexten. Ze gaat daarbij op zoek naar choreografische vormen die de culturele codering en politieke kracht van ‘populaire’ dansen of bewegingen onthullen. Vaak staan de muzikaliteit en lichamelijkheid zelf centraal. 

 

Sickle studeerde Art History & Semiotics in Toronto, Performance in Parijs en Performing Arts Research aan P.A.R.T.S. (Brussel). Ze werkt vandaag aan een doctoraat. 

 

Ze was artist in residence in Ujazdowski Castle in Warschau (2017) en in Wiels in Brussel (2018). Haar werk was te zien in o.a. Kaaitheater, KVS en Kunstenfestivaldesarts (Brussel); Wiener Festwochen (Oostenrijk); CTM Festival (Duitsland); les Rencontres chorégraphiques internationales (Parijs). En in musea zoals Serralves Museum (Porto), Munchmuseet (Oslo) en MACBA (Barcelona). 

 

Ula Sickle krijgt steun van het Canada Council for the Arts en de Vlaamse Gemeenschap. 

Te zien op COME CLOSER

Relay (extended), 2023

Performance, nieuw werk

In een langdurige performance van enkele uren houdt een groep performers een zwarte vlag in de wind. Deze constante beweging, als symbool van protest, is een fascinerende uithoudingstest. Elke performer afzonderlijk houdt de vlag mee in beweging, maar het is vooral de gezamenlijke inspanning die Relay zo krachtig maakt. Een vlag recht houden kan beginnen bij één individu. Ze in beweging houden, is voor de kunstenaar een collectieve verantwoordelijkheid. In deze uitgebreide versie van de performance werken negen performers samen met de wind om drie vlaggen in beweging te houden.

Relay (unplugged), 2019

Performance, bruikleen voor collectie Middelheimmuseum (voorbij)

In een langdurige performance van enkele uren zwaait een groep performers een zwarte vlag, het symbool voor protest. Hun constante beweging is een fascinerende uithoudingstest. Elke performer afzonderlijk houdt de vlag mee in beweging, maar het is vooral de gezamenlijke inspanning die Relay zo krachtig maakt. Een vlag zwaaien kan beginnen bij één individu. Ze in beweging houden, is voor de kunstenaar een collectieve verantwoordelijkheid.