Overslaan en naar de inhoud gaan
Foto © Tuur & Flup Marinus & Ariadna Estalella Alba (foto: Darwin Cabrera) / Dennis Tyfus (foto: Joris Casaer)

Artist Talk: Dennis Tyfus / Tuur & Flup Marinus & Ariadna Estalella Alba

Artist Talk (voorbij)

Collectieve betrokkenheid ligt aan de basis van de kunstwerken van Dennis Tyfus en Tuur & Flup Marinus & Ariadna Estalella Alba in COME CLOSER. Hun sculpturen zien eruit als een podium en/of een geleide wandeling, beiden fungeren als een sociale sculptuur. Wat is de rol van het collectief waarin kunstenaars, performers en publiek noodzakelijk samenkomen? En wat betekent dit voor de vorming van gemeenschappen en sociale cohesie? Voer voor interessante inzichten in deze derde Artist Talk. Moderator: Zeynep Kubat.     

 

In het Braempaviljoen. 
Gratis, inschrijven is niet nodig.

  • 03.08.2024 - 11:00 / 12:30

De kracht van het collectief

Het kunstwerk van deze kunstenaars ziet eruit als een podium en/of een geleide wandeling, beiden fungeren als een sociale sculptuur. Collectieve betrokkenheid ligt aan de basis van deze kunstwerken van Dennis Tyfus en Tuur & Flup Marinus & Ariadna Estalella Alba in COME CLOSER. 

Wat is de rol van het collectief waarin kunstenaars, performers en publiek noodzakelijk samenkomen? En wat betekent dit voor de vorming van gemeenschappen en sociale cohesie? Voer voor interessante inzichten in deze derde Artist Talk.      

Wat deze kunstenaars bindt, is dat ze ruimte creëren voor gemeenschappelijke bijeenkomsten en interactie binnen de sculpturale omgeving van het Middelheimmuseum. Dennis Tyfus beschouwt ‘De Nor’ als een sociale sculptuur: een plek voor evenementen en optredens. Ook de geleide wandeling ‘A Walk In The Sculpture Park’ faciliteert persoonlijke ervaringen met de collectie. Je kijkt niet meer passief toe, maar wordt actief deelnemer aan een artistiek proces. In een gedeelde ervaring met de anderen.   

Beide kunstwerken spelen ook met het opheffen van grenzen. Rond ‘De Nor’ staat wel hekwerk, maar je bent tegelijk binnen en buiten. De overgangszone maakt zowel inclusie als exclusie mogelijk. ‘A Walk In The Sculpture Park’ bevraagt de fysieke grenzen van het museum: je verkent een stukje museum op een heel nieuwe manier. 

De kunstwerken geven een gevoel van onderlinge verbondenheid. Ze moedigen je aan om je relatie tot de omgeving en tot elkaar te heroverwegen. En zo even stil te staan bij je eigen rol in gemeenschapsopbouw en sociale cohesie.  

Moderator: Zeynep Kubat.